Waterwoningen Wiarda Leeuwarden

Betreft prijsvraag Waterwoningen Wiarda te Leeuwarden – inzending Woonerf.

Voor een viertal locaties aan de zuidzijde van het plan Wiarda heeft de gemeente Leeuwarden een prijsvraag uitgeschreven. De prijsvraag is bestemd voor een combinatie van architecten en bouwers met als doel hun ontwerp daadwerkelijk te realiseren op één van deze locaties.

Het wonen aan het water geeft een gevoel van vrijheid die de bewoners ook bij het ontwikkelen van hun woning kunnen krijgen. De langwerpige kavels bieden voldoende ruimte voor verschillende invullingen naast elkaar. De basis is simpel en begint met keuzes, woonruimte aan het water, een binnentuin of een patio, extra ruimte aan de straatzijde, een boot in de woning. Er is ruimte voor een extra woon-, werk-, of zorgruimte, een klusruimte en voor slapen op de begane grond. Op alle kavels wordt gebouwd met hetzelfde bouwsysteem. Het op termijn verder (laten) bouwen binnen het casco is ook mogelijk.

Het uiterlijk van de traditionele houten boothuizen sluit goed aan bij het idee van zelfbouw en/of -samenstellen van de woning. De materialen en detaillering zorgen voor een samenhangend beeld van de werf. Ook in het verduurzamen van het woonklimaat is de individuele bewoner de spil. Door in het ontwerp veel bouwkundige mogelijkheden te ontwerpen wordt de keuzevrijheid voor de bewoner groter en duurzamer. De tussenruimte kan een volledige geprivatiseerd centrum zijn in de woning maar ook een buitenruimte aan het water die met een schuifdeur volledig open kan worden gemaakt. Het ontwerpen van de kavels en de mogelijkheden waardoor keuzevrijheid ontstaat, voor nu en voor later, daarmee begint duurzaamheid. Een werf aan het water die bewoners uitnodigt om zelf aan de slag te gaan met hun eigen woonwensen.

DAAD architecten i.s.m. Bouwbedrijf Jurriëns te Groningen en HRP planontwikkeling te Drachten.

Tentoonstelling van de inzendingen tot 16 mei in het Stadskantoor te Leeuwarden en van 17 mei tot 28 mei in het Fries Museum te Leeuwarden, hier kan door bezoekers gestemd worden voor de Publieksprijs.

Vestigingadres
Douwstraweg 9
9203 DN Drachten
Bezoekadres
Marconilaan 17-3
9207 JC Drachten